Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


3.3.2012

Odotan presidentti Niinistöltä toimia Itä- ja Pohjois-Suomen turvallisuuden hyväksi

Presidentti Sauli Niinistön virkaanastujaisseremoniat virkaanastujaispuheineen sekä diplomaattikunnan ja ylimpien virkamiesten ja tasavallan valtioelinten kohtaamisineen oli vaikuttava ja tietenkin myös historiallinen tapahtuma. Kansalaisen näkökulmasta on kiitoksen ansaitsevaa, että pitkä seremonia esitettiin televisiossa ja radiossa suorana lähetyksenä kokonaan. Näinä arvottomuuden aikoina osaa antaa arvon itsenäisen kansakunnan perustuksen esittelylle, niine laitoksineen ja virkamiehineen, joiden johdolla valtakuntaa pidetään pystyssä.

Puoluepolitiikka - kaikessa kepeydessään ja ehkä liiallisessakin alastomuudessaan - on arjessamme aivan liikaakin esillä vääristäen sitä työtä, jota uuraat ihmiset kaikkialla valtakunnassamme tekevät.

Kiitollisena uudesta presidentistä rohkenen esittää muutamia kansalaishuomioita alkaneen kauden kynnykseltä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka tärkein asia

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja muissa kansainvälisissä suhteissa presidentti Niinistöltä voi odottaa hyvää työpanosta niin Suomen, Euroopan kuin laajemmissakin maailman suhteissa. Hänen johdollaan Suomen on mahdollista päästä vaihtuvaksi jäseneksi YK:n turvaneuvostoon, jonka arvovaltaa olisi saatava nostetuksi.

Juuri vaihtuvien jäsenten painoarvon kautta voidaan vaikuttaa siihen, että maailman uudet suurvallat Saksa, Brasilia, Intia ym. voivat päästä vaikuttamaan maailmanpolitiikkaan. YK:n kauan vallinnut hampaattomuushan johtuu siitä, ettei järjestö pitkään aikaan ole vastannut maailmanpolitiikan uusia realiteetteja. Vaikka presidentti Halonen kovasti painotti YK:n merkitystä, jopa USA:n julkiseen arvostelemiseen saakka, hän ei juurikaan kyennyt nostamaan Suomen arvostusta YK:n silmissä, koska hän arviollaan pilasi Suomen asemaa USA:n silmissä. Maailman köyhiä maita Suomi voi parhaiten auttaa olemalla väleissä kaikkien suurten kanssa, koska juuri nämä kuitenkin köyhienkin viulut maksavat. Uskonkin presidentti Niinistön edeltäjäänsä paremmin jo porvarillisen taustansa ansiosta hallitsevan kansainvälisen politiikan kuviot.

Näen siis mahdollisena sen, että Niinistön ulkopolitiikan taidoilla YK:n turvaneuvoston jäsenyyden myötä Suomi voi jatkaa presidenttien J. K. Paasikiven, Urho Kekkosen ja Martti Ahtisaaren ansiokasta kansainvälistä työtä.

Sisäpolitiikassa suomalaisuus terveesti arvossaan

Presidentti Niinistön sisäpoliittiset linjaukset, puheet suomalaisuudesta, suomalaisista ja Suomesta, lämmittivät mieltä. Eipä ole vuosikymmeniin kuultu presidentin suusta puhetta, jossa oman maan kansalaisia kohdellaan ensisijaisina alamaisina ja Suomen rakentajina. Oli myös tähdellistä puuttua vanhoihin itsestään selvyyksiin, jotka ovat maassamme päässeet pahasti unohtumaan, kuten vastuuseen lähimmäisestä, toisesta ihmisestä ihmisenä, varsinaisen virkavastuun ulkopuolellakin, toisin sanoen, ettei kaikkea voi eikä pidä jättää yhteiskunnan asiaksi.

Tämä on paluuta “vanhaan terveeseen” yhteiskuntamalliin, jossa piestyä tai muuten hädässä olevaa ei jätetä Jerikon tielle haavoihinsa makaamaan, vaan mennään jopa omavastuisesti auttamaan. Viesti ahneille oli selkeä, ja varmaa on, ettei puhe jää vain ohjeistuksen asteelle, vaan presidentti näyttää itse omalla esimerkillään tietä.

Mieltäni on suuresti lämmittänyt myös rouva presidentin miellyttävä, kaunis ja naisellisen hillitty olemus. Vaikka rouva Haukio on luvannut säilyttää porvarillisen ammattinsa, hänestä - ja ehkä vielä enemmän juuri tästä syystä - voi kasvaa monien edeltäjiensä tavoin Maan Äiti, jonka nimissä ja suojeluksessa viedään kansakuntaa eheyttäviä ja tulevaisuuden uskoa edistäviä asioita eteenpäin.

On perusteltu syy uskoa, että uuden presidenttiparin arvot, arvokas, tahdikas ja kohtelias käytös säteilevät yhteiskuntaan laajasti ja vaikuttavat kaikkiin julkisiin laitoksiin ja organisaatioihin. Tämän toivon kosketettavan myös televisiota ja radiota ja muuta mediaa, ennen kaikkea YLE:ä, jonka ylläpitomaksut tulevat kohtaamaan käytännössä kaikkia kansalaisia riippumatta siitä käyttävätkö palvelua vaiko ei. Mielellään kokisi, ettei tahdonvastaisesta ohjelmasta tarvitsisi maksaa.

Pohjois- ja Itä-Suomen turvallisuus maamme kohtalonkysymys

Merkittävintä muutosta odotan maamme turvallisuuspolitiikassa. Pohjois- ja itäsuomalaisena olen hyvin huolestunut maamme rajaseutujen turvallisuudesta. Onko todella niin, että Euroopan unioni on edellyttänyt näiden maamme osien taloudellista ja turvallisuuspoliittista alasajoa samaan tapaan kuin on ollut vihreiden ja kommunistien tavoite omassa maassamme jo kauan. Pitääkö meidän tehdä tilaa Venäjälle ja paeta aina vain edemmäs länteen? Pitääkö rajaseudullamme olla sadan kilometrin levyinen “vapaa liikennekaista” Venäjän lentoliikenteen tarvitsemalle radio- ym. liikennöinnille? Vai onko tämä elämältä rauhoitettu alue vain suomalaisten omaa keksintöä ja jos on niin mihin se perustuu? Sanellaanko myös suurkunnat Brysselistä?

Mikä uhkaa Helsinkiä? Miksi armeija keskitetään pääkaupunkiseudun suojaamiseen?

Suomen nykyisen hallituksen käyttäytyminen armeijamme alasajossa viittaa tähän, että antautuminen, vetäytyminen rajaseudulta on tietoinen valinta.

Perussuomalaisten välikysymys hallitukselle oli erittäin hyvin perusteltu ja aiheellinen, mutta vastaus oli ylimielinen. Varuskuntien lakkauttaminen ilman parlamentaarista valmistelua on huonoa ja epäkansanvaltaisena hyvin tuomittavaa hallintoa. Vielä pahempi, että julkisuudelta salassa oli valmisteltu myös Hornetista alas ammuttavien ohjusten hankinta. Henkilökohtaisesti pidän ohjushankintaa turvallisuutta lisäävänä toimena, mutta hyvä hallinto olisi edellyttänyt asian kertomusta eduskunnassa viimeistään välikysymyskeskustelun aikana, kun sitä nimenomaisesti kysyttiin.

Eikö hallituksen sisäinen rintama kestänyt reilua menettelyä, vai miksi syyllistyttiin salailuun? Oma kysymyksensä on vielä Dragsvikin varuskunnan säilyttämien ja Kontiolahden maakunnallisen varuskunnan lakkauttaminen itärajalta. Se oli anteeksiantamaton poliittinen mutta perusteiltaan ei-sotilaallinen myönnytys ruotsinkielisille.

Helsinki on hyvin suojattu. Kuka tai mikä vihollinen sieltä on odotettavissa? Minun ikäluokkieni varusmieskoulutuksen ja reservin koulutuksen aikana vihollisen on aina odotettu - ja sieltä se on aina tullut - tulevan joko koillisesta, idästä tai kaakosta, mutta ei koskaan etelästä tai lännestä. Pohjoissuomalaisena pidän itärajan jättämistä avoimeksi erittäin huolestuttavana ja jopa vastuuttomana.

Tämä on suurin turvakysymykseni, johon odotan uudelta, arvostamaltani presidentti Sauli Niinistöltä kantaa ja toimia. Hallitukseen en tässä suhteessa usko enkä luota. Hallitus ei pidä koko Suomea asuttuna eikä koko Suomea puolustamisen arvoisena. Kataisen hallitus on uusmaalaisten hallitus.