Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


20.8.2012

Mihin olet matkalla, Pohjois-Suomi?

Yllä olevan kysymyksen herättivät mielessäni Oulussa 16.-20.8. 2012 pidetyt Pohjois-Suomen messut. Useita päiviä paikalla olleena saanen esittää muutamia huomioita.

Ensinnäkin minua jäi vaivaamaan huoli siitä, missä tilassa Oulun ja Pohjois-Suomen elinkeinoelämä on ja mikä on sen tulevaisuus. Minkä varaan tulevaisuutemme rakentuu? Menikö kaikki hyvä Nokian mukana? Puuttuivat lähes perinteiset esiteltävät alueet maatalous, teollisuus ja palvelutkin.

En havainnut esittelyä “Uudesta uljaasta Oulusta”, johon on korotetuin palkoin kiinnitetty liitoskuntien kaikki parhaat voimat ja annettu henkilöstölle 5 vuoden irtisanomissuoja, jonka laista turvaa ei ole kenelläkään tavallisella duunarilla.

Odotin myös näkeväni esittelyn uudesta Suur-Oulun kaupunkikeskuksesta, Kallioparkista, väestösuojista ja maanalaisista palveluista, joita olemme korotetun kunnallisveron muodossa jo muutaman vuoden ajan maksaneet ja ottaneet velkaa rakentajayhtiön lukuun.

Nyt olisi ollut oiva mahdollisuus esitellä “uuden” Oulun terveys- ja sosiaalipalveluja, vanhuspalveluja, koulujen ym. sijoittumista, ihmisten työllistymistä nyt ja tulevaisuudessa. Mutta mitään tällaista ei ollut. Eikö lähes 200.000 asukkaan kaupungilla ei ole mitään sanottavaa eikä annettavaa asujaimistolleen, ei edes tuleville velkojen maksajille, nuorisolle?

Toinen kaipaamani puuttuva palvelualue koskee maaseutua. Suurkaupungin ruokkiva elävä maaseutu oli tyystin poissa. Missä olivat kuntien osastot? Onko kaikki usko tulevaan kunnissa mennyt?

Pohjois-Suomen messujen yleisviesti kansalaisille oli, että ote puuttuu. Tulevaisuuden suuntaviivat ovat maassamme yleisesti hukassa. Syy on meissä kansalaisissa, kun olemme antaneet otteen valtiostamme ja yhteiskunnastamme herpaantua.

Monta vaalikautta on “hoidettu” vain ulkovaltojen asioita. Omat asiamme ovat unohdetut. Olemme särkeneet toimivia yhteiskuntarakenteita ja taloja ja kunnollista tavaraa ja myyneet lähes kaiken myyntikelpoisen ja silti lisää velkaantuneet.

Olemme hyvin vakavassa tilassa. Nuori Suomemme rakensi maailmansotien välisen ajan maata rajoja myöten ja sai kansalaisensa sodassa puolustamaan maata. Mikä on puolustustahto nyt? Paperilla hyvä, käytännössä huono.

Nykyinen valtiomme on hävittänyt suuret osat Pohjois- ja Itä-Suomesta, purkanut armeijaa ja hävittänyt siltä perusaseet ja sotilaiden peruskunnon, se on purkanut sosiaalisen ja fyysisen turvaverkon ja vienyt ihmisten työn ulkomaille.

Näillä toimillaan se on riistänyt ihmisten tulevaisuudenuskoa ja jättänyt nuorille perinnöksi hirvittävät velat. Pelottelemalla ihmisiä tulevaisuuden kauhukuvilla, mikäli he eivät taivu ulkovaltojen velkojen maksamiseen, joihin kansalaisemme eivät ole syypäät, valtiovaltamme on luonut turvattomuuden tunteen, joka ruokkii uutta turvattomuutta ja väkivaltaa. Siksi nähdäkseni messuiltamme puuttui näköala tulevaisuuteen. Ihmiset kunnissa ja eri organisaatioissa ovat lopen uupuneet.

Tuntui todella pahalta, kun nuori pääministerimme Jyrki Katainen (kok) kävi Oulun messuilla kehumassa, että Oulussa ja Pohjois-Suomessa menee hyvin. Ei mene, ja syy siihen on enemmän Helsingissä kuin Pohjois-Suomessa.