Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


1.4.2013

EU:n näpit irti Suomen perustuslaista

Riemullisin uutinen pitkään aikaan oli pääsiäisenä Ylen julkaisema uutinen, jonka mukaan Suomi asteittain luovuttaa perustuslaillista valtaa Euroopan unionille, vastoin perustuslakiamme. Uutisen kertoi kulttuurilehti Kanavan päätoimittaja, eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja VTT, dosentti Ville Pernaa.

Mitä tohtori Ville Pernaa sanoi? Hänen kantansa on jo aiemmin julkaistu maaliskuun alussa 2013 ilmestyneessä Kanava 2/2013 pääkirjoituksessa “Mitäpä sitä perustuslailla”. Riemastuin silloin lukemastani ja jäin odottamaan perustuslaillista keskustelua. Viikkoja meni, ettei kukaan toinen valtiosääntöasiantuntija asiaan tarttunut. Pääsiäisenä Ville Pernaa nousi eduskunnan portaat ylös ja pamautti teesinsä Ylen kautta suoraan eduskunnalle, hallitukselle ja Suomen kansalle. Noin toimii jämerä, lahjomaton, eduskunnan ja valtiosäännön tutkija, kuvia kumartamatta, kansaa palvellen. Syvä kunnioitukseni ja ihailuni, dosentti Pernaa!

Ville Pernaan sanoma on tämä. ”Perustuslain mukaan Suomessa eduskunta päättää yksiselitteisesti valtiontaloudesta ja eduskunnan budjettivalta on jakamaton, kuten ammattitermein sanotaan. Paitsi ettei päätä enää. Eduskunnan budjettivaltaa on jaettu Euroopan unionin kanssa tehdyin sopimuksin vuodesta 1995. Ensin sitä luovutettiin Maastrichtin sopimuksella, sitten euroalueen kasvu- ja vakaussopimuksella. Viimeksi joulun alla tuli käsittelyyn eduskunnan budjettivaltaa merkittävällä tavalla rajoittava valtiosopimus, jonka aiheena oli Euroopan talousunionin vahvistaminen ja talouskurin kiristäminen. Budjettivallan luovuttaminen ei ole voimassaolevan perustuslain mukaista. Perustuslakia ei ole näiltä osin muutettu, eikä budjettivaltaan puuttuvia säädöksiä käsitelty siten kuin perustuslain muutoksia tulisi käsitellä.”

Miten ja mikä elin on ratkaisut tehnyt? Pernaa vastaa: “Suomessa lainsäädännön perustuslainmukaisuutta tulkitsee eduskunnan perustuslakivaliokunta…Perustuslakivaliokunta arvioi uuden sopimuksen rajoittavan eduskunnalle kuuluvaa budjettivaltaa ja pitää rajoituksia merkittävinä, mutta katsoo budjettivaltaa luovutetun pois aikaisemmilla sopimuksilla jo niin paljon, että tämä viimeisin liike ei ole sinänsä merkittävä. Myös valtiovarainvaliokunta totesi, että uusi sopimus tarkoittaisi merkittävää rajoitusta budjettivaltaan.”

Perustuslakivaliokuntamme luovuttaa siis asteittain - usein äänestyksen jälkeen - eduskunnalle kuuluvaa valtaa pois. Mielestäni tilanne muistuttaa Venäjän sortokautta, jolloin Suomen lait pyrittiin kumoamaan ja Venäjän lait saattamaan voimaan. Kansamme perustuslailliseen rintamaan kuuluivat nuorsuomalaiset, sosialidemokraatit ja ruotsalaiset. Myöntyväisyyslinjaa edusti vanhasuomalaiset, nykyisen kokoomuspuolueen edeltäjä. Rikkaita edustava puolue “myi” silloinkin suomalaisten valtaa. Kansa nousi suurlakossa 1905 vastustamaan, sai eduskuntauudistuksen 1906 ja lopulta otti käsiinsä itsenäisyyden.

Kannatin aikanaan unioniin liittymistä. Unioni- ja eurokriittisenä eduskuntavaaliehdokkaana 2011 vaaleissa vastustin kansallisen päätäntävallan kaventamista, hulttiovaltioiden tukemista ja kaikkia liittovaltiopyrkimyksiä. Askel askeleelta perustusvaltiokunnan selkärangattomin lausumin Suomea viedään liittovaltioon. Pikkusormi on annettu, koko Suomi on menon kelkassa.

Suomalaisten on nyt katkaistava tämä meno. Osaltani en enää hoipertele “eurokriittisenä”, vaan olen avoimesti EU:n ja rahaliiton vastustaja ja katson, että Kyproksen paketti on tuotava koko eduskunnan päätettäväksi ja istunto on televisioitava kansalle. Lisäksi: Suomeen on perustettava eduskunnasta riippumaton perustuslakituomioistuin.