Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


25.5.2013

Koillismaa -aiheinen kirjoituskilpailu 2013 ratkaistu

Kilpailun tarkoitus ja tavoite: 1. Etsiä uusia koillismaalaisia kirjoittajakykyjä ja kannustaa heitä tuotteidensa julkaisemiseen sekä kartoittaa kirjoittajien koulutustarvetta 2. Edistää Koillismaan maakunnan ja ihmisen identiteetin säilyttämistä ja valaa uskoa Koillismaan valoisaan tulevaisuuteen.

3. Etsiä ja löytää menneisyydestä Koillismaan ihmisen hallussa olevia avaimia tämän ajan ongelmien ratkaisemiseksi 4. Tehdä julkaisutoiminnan kautta kunniaa Koillismaan kirjallisuudelle ja kuntien kirjastotoimelle sekä edistää painetun sanan arvostusta ja paperin käyttöä maakunnassamme, sillä paperille on sivistyksemme kirjoitettu ja paperille ja puuenergialle on taloutemme ja kulttuurimme perustettu. 5. Tuottaa kirjoittamisen ja lukemisen kautta iloa ja viihdytystä koillismaalaisille ja koillismaalaisiksi itsensä tunteville ihmisille.

 

Järjestäjät: Kustannus Ves-Line, Oulu ja Itä-Karjalan Kustannus Oy, Oulu.

Arvostelijaraati: kirjailija, dipl. ins. Veli Käsmä ja kirjailija, fil. tohtori Matti Kyllönen.

Osallistuminen: Kirjoituskilpailuun saivat osallistua kaikki koillismaalaiset ja koillismaalaisiksi itsensä tuntevat. Kilpailuaika oli 1.12.2012-15.2.2013.

 

Kilpailukirjoituksia saapui yhteensä 62 noin 30 kirjoittajalta eri puolilta Suomea. Palkittuja kirjoituksia on 12, kunniamaininta annettiin kahdeksalle kirjoittajalle.

Tulos: Kilpailun tulos yllätti osanoton runsaudella ja hyvällä tasolla. Koillismaalla on paljon ystäviä Koillismaan ulkopuolellakin. Uusia kirjailijoita on kasvamassa. Kirjoittajien juuret ovat syvällä kotiseudun mullassa, vedessä ja metsässä. Kulttuurissa on Koillismaan vahva voima. Vanhemmat, isovanhemmat, opettajat, kirjastot, sanomalehdet ja muut kasvattajat ovat tehneet hyvää työtä. Muu Suomi ja ulkomaatkin ovat saaneet ahkeraa ja tunnollista työvoimaa Koillismaalta. Kodin ja kotiseudun perintö kantaa yhä ja se siirtyy polvelta polvelle. Koillismaan kulttuurissa on hyvä pohja ponnistaa kohti hyvää tulevaisuutta.

Kilpailun tuloksia esitellään palkittujen ja yleisön kohtaamisessa lauantaina 25.5.2013 Kuusamon kaupunginkirjastossa. Voittajista useat ovat paikalla ja parhaita tuotteita esitetään. Lopuksi käydään keskustelu kilpailun mahdollisesta toistamisesta ensi vuonna ja laajentamisesta Koillismaan kulttuuripäiviksi, jollaisia pidettiin taannoisina aikoina.

Tulosten julkistamistapahtuma Kuusamon kaupunginkirjastossa la 25.5.2013 alkaen klo 12.

Kilpailun tulosten julkistamisen jälkeen on kirjailija Veli Käsmän kirjan Kostonjoen kohina uusitun ja laajennetun 2. painoksen julkistaminen.

 

Tulokset:

Kertomukset:

1. Leena Pätsi, Posio: Minun Koillismaani.

Ehyt, omakohtaisiin kokemuksiin perustuva määrämittainen kuvaus Koillismaasta. Hämäläinen nainen tulee 1950-luvulla miniäksi Posiolle, kokee uuden maailman, jota ihastelee, joskus kummasteleekin. Kiintyy luontoon, ihmisiin, kulttuuriin, elää hyvän elämän, jota nyt seesteisin silmin katselee, tyytyväisyyttä, onneakin tuntien. - Teknisesti ehyt, kielellisesti hyvä ja hyvin hallittu kokonaisuus. Kehys seudun syvempäänkin kuvaukseen 1950-luvulta 2000-luvulle. Kouluarvosana kiitettävä.

2. Marianne Tyni, Taivalkoski: Kotkasta Koillismaalle

Koillismaa -aiheinen kuvaus Taivalkoskelta. Työtön nuori nainen tulee Kotkasta töihin Taivalkoskelle - junalla, paikkakunnalle jossa on kaivos. Juna pysähtelee varomaan poroja. Poroja asuu myös keskellä kirkonkylää. Ihmiset ovat avuliaita. Hänelle sanotaan, että sitä vartenhan täällä ollaan, että autetaan toisia ihmisiä. Kirjoittaja on jättänyt taakseen meren ja merimaisemat, mummon maalaamaan Lavansaaren. Sukulaiset ihmettelevät mihin nuori on mennyt, Lappiinko? Nainen vastaa, että Koillismaalle. Vasta kun sanotaan, että se on Kuusamon ja Rukan kupeessa, osataan seutu paikantaa. - Kirjoittaja maistelee Koillismaan murretta ja rikkaaksi havaitsee, ihastelee puhdasta luontoa ja ruokaa, muikkuja - sääskiäkin, jotka taitavat olla ainoat kaverit, joihin hän ei totu. - Raikas, elämänmyönteinen kirjoitus. Tälle soisi laajempaa jatkoa. Vahva tyydyttävä, lähes kiitettävä suoritus.

3. Anneli Isotalus, Alavieska: Synnyinseutu Kuusamo

Lähes merimaihin Alavieskaan asettunut Kuusamon Rukajärveltä lähtenyt keski-ikäinen kirjoittaja kuvailee käyntejään Kuusamossa, sukulaisia ja muita ihmisiä, elämää ja luontoa, evakkoretkikin nousee esiin vanhempien ihmisten kertomana. Kirjoittaja liikkuu laajalla alueella ja osoittaa hallitsevansa varsin monialaisesti kokonaisuutta. Kieli on asiapohjaista, teksti vahvan tyydyttävän luokkaa. Aineksia laajempaankin kuvaukseen on; jäsentelyyn kaivataan lujempaa otetta.

Kunniamaininta:

- Pirkko Vaskivuo, Kello: Heimolaiset

Kertomus “heimolaisista”, sukulaisista ja muista porukoista, joita yhdistää loma-asukkuus. Huumoria ja ironiaakin sisältävä hyvin kirjoitettu kertomus.

- Tarja Puhakka, Oulu: Isän kanssa kalassa

Muisteluksia kalareissuilta isän kanssa. Lämminhenkinen kertomus, sisältää opettavaisia kuvauksia ihmisistä ja entisten ihmisten taidoista.

- Marja-Liisa Raudaskoski, Haukipudas: Kosija.

Hauska kertomus kesäisen kyläkaupan vaiheilta. Nuoruuden aikainen lempi leimahtaa ikääntyneessä sydämessä, mutta toinen sydän ei ehkä enää niin helpolla lämpenekään. Eläväistä elämää.

 

Pakinat:

1. Markku Välitalo, Oulu: Kun joulu on.

Huumoria ja kepeää kerrontaa sisältävä kuvaus joulusta, jossa ihastellaan ja ihmetelläänkin joulun tottumuksia ja tapoja. Kaikille on sijaa, kun hyvää tahtoa ja suvaitsevaisuutta riittää. Huumoria, kuten pakinassa tulee olla.

2. Heikki Luokkanen, Taivalkoski: Riippakoivu

Rakkaudesta on tässäkin kysymys. Riippakoivun voi ymmärtää monin tavoin; rannalla seisovana jykevänä riippakoivuna tai rannan penkillä istuvana jo hieman rupsahtaneena lemmestä lämmenneenä. Syttyykö toinen? Vai tuleeko jostakin yllättävä kilpakosija - tänä seksuaalisestikin niin tasa-arvoisena aikana?

3. Jussi Mielikäinen, Kuusamo: Voittokuva

Hauska pakina mestarivalokuvaa tavoittelemasta harrastajakuvaajasta, joka tahtoo voittaa koillismaalaisen valokuvauskilpailun. Hyytävässä pakkasessa kovan luonnon keskellä uurastetaan, onnistutaanko, se jää nähtäväksi. Opettavaisia aineksia valokuvauskilpailun järjestäjille ja niiden yleisölle.

Kunniamaininta:

- Elu Vallius, Lampinsaari: Iijoen rannalla

Kriittinen, Taivalkoskelle sijoittuva kirjoitus Koillismaan luonnon ja ihmisen riistosta. Osoittaa, kuinka tarpeellista on kulttuurinkin keinoin puolustautua luonnonvarojen riistoa vastaan. Nostattaa kysymyksiä koillismaalaisen ihmisen puolustamisesta. Annetaanko liiaksi periksi? Myös siinä, ettei Koillismaalle saisi tulla teollisuutta?

 

Novellit:

1. Kerttu Lehtineva, Kuusamo: Unohtumaton heinäpäivä

Tositapahtumiin perustuva kuvaus Kuusamon Paanajärveltä jatkosodan ajalta. Nuoripari on selkosniityllä heinätöissä ja lapsi ilmoittaa tulostaan. Miten selviytyä selkosessa, pitkospuiden takana desanttiuhan alla? Rajaseudun ihmisten neuvokkuus, pelottomuus ja kylän ihmisten keskinäinen verkottuneisuus avun antamiseen ihastuttaa. Jokainen kylään syntymässä oleva lapsi on toivottu ja odotettu. “Eihän lapsen saanti ole sairautta, vaan terveyttä parhaimmillaan“, opastaa kylän iäkäs nainen nuorempiaan. - Ihastuttava, novelli, “uusi kertomus”, jolla on paljon annettavaa aikamme - veltostuneille? - ihmisille. Kiitettävä suoritus. Kirjoittaja hallitsee asiansa ja osoittaa kykenevänsä mittavampiinkin kirjallisiin suorituksiin.

2. Sauli Salomaa, Tampere: Kotijärven vero

Toden ja tarun rajamailla liikkuva novelli ikävistä, oudoistakin tapahtumista koillismaalaisessa kylässä. Eräät kuolemantapauksen mietityttävät, jopa pelottavatkin ihmisiä. Liikutaan uskon ja järjen rajamailla; uskolla hallitaan, järjellä epäillään. - Novellista syntyy kuva, että kirjoittaja yltää laajempiinkin kokonaisuuksiin jännityskertomusten alueella.

3. Rauha Pirkola: Moottoripyöräkesä

Kesäretkeilyä moottorin voimalla Koillismaalla. Vauhdin hurmaa, iloista naurua ja leppeän kesätuulen leyhyttelyä kutreilla. Hyvää kerrontaa muistojen kätköistä ja nyt tapahtuvista asioista. Jokanaisen ja -miehen matkailua, jolle toivoisi sijaa ja huomiota nytkin. Ollaanko Koillismaan matkailussa muukalaisten orjia?

Kunniamaininta:

- Salme Koskelo, Taivalkoski: Polvistun narkkarin eteen

Ei ole narkkarin ihailua, vaan kuolemansairaan palvelemista. Ajankohtainen ongelma, päihteet ja niiden hoito. Kannustavaa ja rohkaisevaa kerrontaa hädänalaisten ja heidän jälkeläistensä auttamisesta. Ihmisestä on kysymys; ei hylätä vaan autetaan.

- Pirkko Korkala, Oulu: Halki Koillismaan

Matkailuun ja retkeilyyn liittyvää kuvausta. Kieli ja asiasisältö hyvä, kokonaisuus voisi olla tiiviimpi Kirjoittajalla on sanottavaa. Lisää tällaista!

 

Runot:

1. Paula Savelius, Lappeenranta: Verenkuvani Koillismaa

Ulkokoillismaalaisen elämänmakuinen kuvaus Koillismaan merkityksestä ja annista hänen elämäänsä. Verenkierto kuljettaa elimistössä ravintoa synnyinseudun ja uuden kotiseudun välillä. Naseva, voimakas ote. Kaikki turha on karissut pois, ydin on tallella, juuret ravitsevat ja antavat verevän voiman. Rytmi hallinnassa.

2. Rauni Kivinen, Helsinki: Isän muistolle

Tuokiokuva kirjoittajan synnyinseudusta Pudasjärven Puhoskylästä. Muuttolinnun lailla juurilleen palaava saapuu rakkaalle kotipihalle ja -rannalle. Tuuli hyväilee kasvoja, heräävä luonto tuoksuu, mutta rakasta ihmistä ei pihapiirissä enää näy. Tähän riipaisevaan kokemukseen voi moni samaistua.

3. Leena Pirinen, Polvela, Pohjois-Karjala: Maailman katolla

Kepeä, mutta pohjimmiltaan syvällinen runokertomus kahdesta kaveruksista, Vekkuli-Villestä ja Kulkuri-Kallesta, melkein osattomiksi elämässä jääneistä, jotka pakenevat etelän hälinää tunturiin. Heiluttelevat siellä tunturin laella paljaita varpaitaan kesätuulessa, tuulettelevat tunteitaan ja illan tullen löytävät rinnastaan sen saman lapsuuden aikaisen onnen, minkä luulivat jo etelässä kadottaneensa, mutta jonka Koillismaa sen heille palautti. - Onni on itsessämme, kirjoittaja viestittää hyvän rytmitajun siivittämänä.

Kunniamaininta:

- Leena Kämäräinen, Haukipudas: Valolle

Ylistys valolle, hangilta ja järvenseliltä heijastuvalle, joka saapuu keventämään rakastavaisen kokemaa kaipuun tuskaa rakkaan ollessa poissa. Kaunis, tasapainoinen rakkausruno.

- Tuulikki Pesonen, Oulu: Koillismaan korvessa

Varsin hyvin riimittyvä runo, joka kuvaa Koillismaan nousua sodan jaloista. Ihmisten peräänantamattomuus ja ahkeruus saavat ansaitun tunnustuksen. Maatalouden tueksi tulee matkailu ja laskettelu. Hyvin nähty ja todenmukainen kehityskuvaus. Valoisa näkemys Koillismaan tulevaisuuteen.

-----------------------------------

Kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille ja siihen myötävaikuttaneille. Kiitos kaupunginkirjastolle ja kirjastotoimenjohtajalle Ritva Niemeläiselle kirjaston tilojen antamisesta tapahtumamme käyttöön. Onnea voittajille kunniakirjan ja kirjapalkinnon myötä!

-----------------------------------

Aineiston käyttö:

Kirjoituskilpailun aineisto on järjestäneiden kustannusyhtiöiden käytettävissä vain kunkin kirjoittajan omalla suostumuksella.

Tässä annetut tiedot kritiikkeineen ovat tiedotusvälineiden ja asianomaisten palkittujen kirjoittajien vapaasti käytettävissä.

 

Vakuudeksi

Oulussa 25.5.2013

Veli Käsmä

Matti Kyllönen

 

 

Lisätiedot:

KUSTANNUS VES-LINE

Veli Käsmä, p. 040 7613 933 

Dipl. ins. kirjailija

veli.kasma@dnainternet.net

 

ITÄ-KARJALAN KUSTANNUS OY

Matti Kyllönen, p. 0500 583329

Fil. tohtori, historiantutkija, kirjailija

mattia.kyllonen@gmail.com