Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


1.1.2015

Tehtäköön välttämättömyydestä hyve 

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuoden puhe osoitti hänen kasvaneen sellaisiin mittoihin, että kansalainen voi vakuuttua maamme tulevaisuuden olevan hyvissä käsissä; vaikka luottamus eduskuntaan ja hallitukseen on rapistunut ja vaikka presidentiltä on valtaa viety, kansan suoraan valitsema presidentti lujittaa siteitään valitsijoihinsa ja toteuttaa hyvin kansan vankan enemmistön tahtoa. Puhetta kuunnellessa vahvistui usko, että kansamme nousee tästäkin alhosta.

Presidentti Niinistö käsitteli turvallisuus-, talous- ja ympäristökysymykset päättäväisesti ja selkeästi. Hän teki selväksi, että Suomi kuuluu länteen ja on sitoutunut kansainvälisen politiikan ja rauhan periaatteisiin ja EU:n päätöksiin ja tuomitsee Venäjän aseelliset toimet ja laittomat valtaukset Ukrainassa.

Presidentin mukaan Suomi luottaa omaan puolustukseen, EU:n jäsenyyden tuomaan turvaan ja yhteistyöhön Naton kanssa, jonka jäsenyyttäkin voidaan tarvittaessa hakea. Hän painotti puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. EU:n yhteisestä puolustuksesta presidentti ei enää puhunut. Se puheiden tason väliavaihe on syystäkin ohi.

Talouden osalta presidentin puhe oli viiltävän terävä ja poliittisia päättäjiä tosi töihin patistava. Puheet on pidetty, on tekojen aika. Niinistö teki selväksi, että on tehtävä välttämättömyydestä hyve; poliitikon ei pidä vältellä kovia talouspäätöksiä äänten menettämisen pelossa, vaan ne on tehtävä siksi, että tulisi uudelleen valituksi. Ja ikävät päätökset on tehtävä ensiksi itseään koskien, vasta sitten voi odottaa vastaavia tekoja toisilta, kansalaisilta.

Myös ympäristökysymyksiin Niinistö kajosi ja vetosi siinäkin välttämättömyyden hyveeseen koko maailmaa koskien. Oli aika panna tämäkin asia oikeisiin raiteisiin. Ilmastonmuutos ei saa enää olla jonkun tai joidenkin puolueiden pelottelun ja äänten kalastelun väline.

Mieleni täytti kiitollisuus kuunnellessani prsidentti Sauli Niinistön puhetta. Kansa on tehnyt hyvän presidentinvalinnan. Neljän vuoden ”turhuuden ajan” jälkeen kansan rukouksia on kuultu. Turhat höpinät on jätetty taakse ja kansan tulevia edustajia vaaditaan tositoimiin kansan parhaaksi. 

Presidentin ohjaus menee kansaan kuin kunnon suomalainen ruisleipä. Kansaa suorastaan patistetaan käymään poliitikkojen niskavilloihin kiinni. Nyt on perusta nukkuvienkin herätä uskomaan valtaansa ja käyttämään sitä.

Valta ja vastuu ovat jo nyt kansan käsissä. On vaadittava puolueilta ja edokkailta selkeä ohjelma ja sitoutuminen siihen. On kysyttävä, mihin itse olette valmiita, mistä omasta edusta luovutte ja mitä uhrauksia sen jälkeen valitsijoiltanne vaaditte. 

Jokaiselle kansalaiselle kuuluu velvoite maksaa se minkä kunnollinen, hyvää esimerkkiä näyttävä esivalta vaatii. Hyvän kansalaisen velvoite koskee tiukasti myös rikkaita, niin yksityisiä kuin yrityksiä: verot on kotimaahan tunnollisesti maksettava. Veronkeruun onnistumiseksi on veronkierto pantava kuriin ja riittävät sanktiot toimeenpantava. Kun lait ovat oikeat ja moraali kunnossa, Suomi alkaa nousta suosta. Kansa saa toimilleen yhden suunnan, maan ylimmän johdon, presidentin osoittaman.

Tulkoon välttämättömyydestä hyve myös uskonnollisessa mielessä. Kristillismielinen valtiollinen esivalta toivotti kansalleen Jumalan siunausta. Moraalisessa mielessä pahasti hoiperrellut eduskunta voisi tässäkin ottaa oppia kansan valitsemalta julkisesti Jumalaa tunnustavalta presidentiltämme.