Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


Pirkko Pekkanen-Mäkelältä kiinnostava runo- ja kuvakirja

Pirkko Pekkanen-Mäkelä. Kuvin sanoin. Maalaukset ja patsaat sekä tekstit. Graafinen toteutus Ari Valkola. Kuvatkirjaksi.fi. 2020.
Kuusamossa syntynyt ja kesäisin Kitkantien varrella talossaan asuva Pirkko Pekkanen-Mäkelä on julkaissut Kuvin sanoin -nimisen runo- ja kuvakirjan. Sanasanomista edustavat runot ja kuvaosuutta kuvat hänen maalauksistaan ja kipsipatsaistaan. Luku- ja katselukokemukseni oli miellyttävä ja teos oli laajuudessaan myönteisesti yllättävä.
Pirkko Pekkasen maalauksia ja muitakin töitä on ollut kesillä näytteillä hänen talossaan. Taiteilija- runoilija on mielellään esitellyt töitään ja ”pirttiään”, kuten hän taloaan nimittää, satunnaisillekin pirttiin astuneille. Me, vuoden 1960 Kuusamon Yhteiskoulun ylioppilaat, Pirkon luokkakaverit, Kuusamon lukion ja yhteiskoulun senioriyhdistyksen jäsenet, olemme saaneet pitää kokouksiamme ja tapaamisiamme Pirkon Pirtissä, sen tunnelmallisissa ja historiallisestikin arvokkaissa tiloissa taideteosten ympäröiminä. Näissä tapaamisissamme olemme saaneet tutustua hänen töihinsä.
Nyt, tähän kirjaan tutustuttuani koin suurta riemua tämän runo- ja kuvateoksen sisällön monipuolisuuden ja tasokkuuden vuoksi. Pirkon laajasta runokoelmasta olen saanut tutustua ainakin sataan runoon ja pitkät ajat olen yllyttänyt häntä niitä julkaisemaan. Nyt raottuu tämä puoli, mutta se mikä yllättää, ovat kirjassa olevat kipsiveistokset, joista tahdon mainita Nuoret naiset, kipsiveistokset 1995-1996, Pojat. Juotosbetonipatsaat 1997, Mies. Juotosbetoniveistos 1998. Kaikki puhuttelevia, tasokkaita töitä.

Maalaustaiteen alueella Pirkko Pekkasen vaikuttavuus ja syvällisyys ilmenee kirjan öljyväritöissä. Näissä hänen liikkuma-alansa on laaja. Kuusamon luonto, eri vuodenaikojen maisemakuvat, kukka-asetelmat sekä koillismaalainen ihminen ovat monipuolisesti esillä. Elämänuran kotiseudun Vaasan meri myrskyää, sen voima on hänen sisällään. Värien runsaus ja ilovoittoisuus ilahduttavat. Taitelijain ote on hento, herkkä, usein utuinen, positiivinen, usein humoristinenkin, mutta vaikeuksiakin muistellessa elämälle hymyilevä, elämää kiittävä.
Mainitsen muutamia töitä. Lohen porras. Öljy 1986 50 cm x 70 cm. Hauen laulu Öljy 1989 75 cm x 75 cm., Suden morsian, Öljy 1989 75 sm x 75 cm., Tanssiin kutsu, Öljy 1986 80 cm x 100 sm.
Vahva psykologinen ote on luonneanalyysissä Mielikuva Eino Leinosta. Öljy 1989. 75 cm x 75 cm.
Kaunis uskonnollinen ulottuvuus nousee maalauksesta Armo. Öljy 1999 65 cm x 65 sm. Samalla aukeamalla on runo Katse, joka sisällöltään sijoittuu Kuusamon Pyhän Ristin kirkon katossa olevaan Kaikkivaltiaan katseen ja Pyhän Karitsan tulkintaan. Nämä maalaukset Kuusamon kirkossa ovat minuun aina kirkossa ollessani syvästi vaikuttaneet. Pirkko on runossaan ja maalauksessaan tulkinnut ne erinomaisesti.

Runoista joku sana. Kuusamon oppikoulun historiassa (2005) Pirkko on kertonut korsuasumisestaan tuhotun Kuusamon raunioissa, nälästä, sairauksista ja kuusamolaisten kovasta kohtalosta. Tätä hänen teostaan voi pitää myös läpileikkauksena hänen ja niin monen kotiseutulaisen henkilöhistoriaan.
Runossa ”Hälytys” hän kuvaa lapsen mieleen iskostuneita sodan muistoja. Pommikoneet jylisevät yllä, pommit putoilevat, hälytyssireenit ulvovat, pommisuojaan juostaan. ”Ouluun Ouluun Ouluun uui uui uui”, äänet huutavat.
On yötä, pimeyttä, tuhoa. Mutta uusi Kuusamo nousee. Kunnallinen keskikoulu tulee 1949. Hyväksyttyjä pyrkijöitä on kolminkertainen määrä siihen varrattuna mitä koulu yhdelle luokalleen voi ottaa. Opintie alkaa ja jatkuu yksityisessä Kuusamon lukiossa. Valkolakki. Yliopisto. Elämäntyöksi tulee 31-vuotinen opettajan ura Vaasan koululaitoksessa. Kauniit muistot latinan- ja äidinkielen opettajan työstä pulpahtelevat runoissa, joissa puhuvat myös antiikin historia ja latinan kieli. Ihania koulumuistoja opettajalle ja oppilaille.
Voiko parempaa palkintoa opettaja ponnisteluistaan saada, kuin ”Pirkon pojat”, ryhmä taannoisia oppilaita tuli Pirkon kotiin. Pojat sanoivat: ”Nyt, Pirkko, teemme sinusta kirjan.” Ja niin tehtiin, ja hyvä niin.
Kirjan graafinen toteuttaja Ari Valkola on yksi Pirkon oppilaista.

Pirkko Pekkanen-Mäkelä on tehnyt elämäntyönsä äidinkielen lehtorina Vaasan kaupungin koululaitoksessa ja saanut tunnustuksena työstään muun muassa Vaasan Jaakkoo -ansiomerkin. Elämäntyökaupungille ja sen kulttuurille kiitollisena taiteilija julkaisee Vaasan Jaakkoon teemaan liittyen kirjansa lopussa hauskat öljyväriteokset Pohjalainen suudelma Öljy 1995, 60 cm x 60 sm. ja Pohjalainen emäntä Öljy 1995, 60 sm x 70 sm. Kulttuurin silta Kuusamon ja Vaasan, idän ja lännen välillä on kunnossa.

Yhteisesti. Öljy 2001 50 sm. x 60 sm. Kirjan kuvitusta.