Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


Atlantin liiton sopimusjärjestys ja YK:n toimintakyky on turvattava

Suomen tasavallan presidentinvaihdon yhteydessä on käyty varsin perusteellisia kannanottoja Suomen turvallisuudesta. Kautensa päättävä presidentti Sauli Niinistö, uusi presidentti Alexander Stubb, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho käyttivät puheenvuorot, jotka vakuuttivat Suomen korkeimman vallanvaihdon tapahtuneen yksituumaisuuden vallitessa.

Median välittämät tapahtumat antoivat kansalaisille vahvan näytön suomalaisen kansanvallan pitkästä historiasta, jonka nykyinen tila on todella pitkän kehityskaaren tulosta. Valtiosääntömme on pitkään eurooppalaiseen kansanvallan kehitykseen nojaava. Siinä nivoutuvat hienosti yhteen edustuksellinen, yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuva kansalaisten valta ja kansan yleisillä vaaleilla valitseman tasavallan presidentin virka ja asema.

Valtioelinten keskinäinen vallanjako, eduskunnan lainsäädäntövalta, valtioneuvoston käyttämä toimeenpanovalta ja näistä riippumaton oikeuslaitos sekä vallankäyttöä valvova riippumaton media toimivat oloissamme edelleen varsin hyvin.

Vaikka valtaa on luovutettu ylikansallisille elimille, kuten YK:lle, EU:lle ja Natolle, Suomen valtioelimille jäänyttä valtaa on kansalaisen näkökulmasta varsin paljon jäljellä.

Nykyisen hallituksen aikana on selkeästi lähdetty esim. EU:ssa valvomaan etujamme aikaisempaa paremmin. Tämä on hyvä suunta.

Kansallisen itsenäisyytemme rauhan aikana, sotiemme 1939-1945 ja Ukrainan sodan aikana 2022-2024 tämän järjestelmän kestävyys ja toimintakyky on testattu ja lujaksi havaittu. Yleiseen asevelvollisuuteen perustuva, vahvaan reserviin ja ajanmukaiseen aseistukseen perustuva kansallinen armeijamme on väkilukuun suhteutettuna Euroopan vahvimpia.

Voidaan sanoa, että nykyisessä maailmantilanteessa olemme "kuivilla". Olemme vahvasti mukana EU:n ja NATO:n turvajärjestelmässä. Kansalaisena olen hyvin kiitollinen siitä kansakuntamme tilasta, joka median, erityisesti kansan omistaman Yleisradion toimesta eilen välitettiin.

Oli myös hyödyllistä, että tiedotusvälineet esittelivät vallanvaihtoon liittyvät tapahtumat ja sen monipuolisen virkakoneiston, joka virkavastuulla toimien huolehtii maamme asioiden valmistelusta.

Juuri virkakunnan pysyvyys eduskunnan ja presidenttien vaihtuessa on takeena kansanvaltaisen, lakiin perustuvan toiminnan jatkumisesta vallanvaihdosten yli. Hyvä vallankäyttö tulee valvotuksi ja uudistetuksi kansan valitseman eduskunnan ja presidentin vaalien kautta. Tämä asia olisi nytkin hyvä tulla kirkastetuksi nykyiselle eduskunnalle ja ammattiyhdistysliikkeelle, joille näyttää tuottavan vaikeuksia ymmärtää, että Suomen on pelastettava itsensä jo vaaralliseksi paisuneelta velkaantumiselta.

Juhlahumun jälkeen on arki tullut. Ylen Ykkösaamussa Seija Vaaherkummun haastattelema puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) antoi vakuuttavan ja hyvin selkeän tilannekuvan siitä missä maailmamme nyt on. Ohjelma on hyvä täydennys siihen kuvaan mistä presidentinvaihdoksen yhteydessä valtioelinten toimesta tuotiin esiin.

Neuvostoliitto-Venäjä on kaiken pahan alku, toivottavasti myös nykyisen pahan loppu. Neuvostoliiton loppu - valtion lopetus - jäi 1991 lopussa kesken. Kommunismin jäljellä olevan pajarit kaappasivat taloudellisen, poliittisen ja sotilaallisen vallan itselleen ja alkoivat varustautua sotaan.

Hyväuskoinen länsi ei halunnut nähdä kehitystä kunnolla vielä sittenkään, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kuten ministeri Häkkänen sanoi, nykyinen tilanne Euroopassa muistuttaa 1930-luvun loppuvuosia, jolloin Stalin ja Hitler jakoivat Euroopan ja aloittivat maailmansodan.

Kysymys on nyt toisen maailmansodan jälkeisen maailmanjärjestyksen pelastamisesta. Sen järjestelmän, joka luotiin demokraattisten maiden toimesta USA:n johdolla Atlantin julistuksen pohjalle. Siltä perustalta on luotu YK ja Pohjois-Atlantin liitto Nato.

Puolustusministeri Antti Häkkänen vastasi toimittaja Vaaherkummun asettamiin hyviin kysymyksiin asiantuntevasti ja vakuuttavasti. Lännen on pikaisesti annettava Ukrainalle aseita että Ukraina kykenee karkottamaan hyökkääjän maasta. Suomi on tässä asein ja muin tuin osaltaan mukana.

Kansalaisina toivomme on, että Euroopan on yhdistyttävä ja vietävä Ukrainan sota voittoon. USA:lle on välitettävä tietoa, että myös USA tarvitsee Eurooppaa. Atlantin vallin on kestettävä. Jos länsi häviää Ukrainassa, ennen pitkää läntinen demokraattinen järjestelmä kukistuu. Sen myötä menee YK:n luoma ja ylläpitämä nykyinen hyvinvointi maailmassa, demokratiat hallintomuotona ja dollarin valtaan perustuva maksujärjestelmä, puolustusliitto Nato ja myös EU.

Demokratiaa on tarvittaessa asein puolustettava. Jos USA kieltää apunsa Ukrainalle, loppuvat aikanaan myös USA:n asemahdin ylläpitäjät. Joku kuiskaaja voisi sanoa tämän myös USA:n parlamentin häpäisijälle Donald Trumpille.