Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


Nostakaa Kristuksen risti korkealle!

Yllä olevat sanat lausui Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi tervehdyksessään Tuiran seurakunnan 100-vuotisjuhlassa sunnuntaina. Piispa Salmen mielestä kristittyjen on nyt aika nousta puolustamaan kristinuskoa, joka on saanut kokea kristinuskonvastaisuutta, "dekristianismia". Piispa tuomitsi pyrkimykset luopua sotilasvalasta ja tuomarinvalasta. Hän mainitsi myös käsitteen "monikulttuurisuus" siinä valossa, että sen noudattaminen on merkinnyt kristinuskon ja länsimaisen kulttuurimme tietoista heikentämistä. Aikana jossa elämme, kristillisyys ja koko kulttuurimme on joutunut altavastaajan ja puolustautujan asemaan. Näin siis piispa, tiivistetysti sanoen.

Piispan mielestä nyt on aika nousta rohkeasti puolustamaan kirkkoa, kristinuskoa ja kulttuuriamme sekä uskoa Jeesukseen Kristukseen, toivon ja valon tuojaan. Piispa jatkoi, ettemme kristittyinä saa piilotella emmekä peitellä tunnuksiamme, vaan meidän tulee nostaa Kristuksen risti korkealle sydämissämme, kirkoissamme ja yhteiskunnassamme.

Tuossa ydinajatukset piispan tervehdyksestä. Ne tulla tupsahtivat kuin sokerina pohjalla päivän ihanan ohjelman lopuksi. Kirkkosalin, seurakuntasalin ja muitakin tiloja täyttänyt juhlakansa sai mahtavan hengellisen tieto- ja kokemuspaketin klo 10.00 piispanmessulla alkaneessa ja 100-vuotisjuhlaan iltapäivällä päättyneessä juhlassa.

Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen kertoi, että 40.000 jäsenellään seurakunta on maamme suurimpia. Seurakunnan vanhin kirkko Tuiran kirkko on perustettu ensimmäisen maailmansodan aikana 1916. Epävakaissa oloissa kirkkohanketta vietiin eteenpäin ja se toteutettiin. Kirkon alkuperäinen olemus on säilynyt nykyaikaan asti, ilmeni Tuiran seurakunnan pitkäaikaisen kirkkoherran teol. lis., rovasti Hannu Ojalehdon juhlaesitelmästä.

"Tuiran risti" tien näyttäjänä ja toivon antajana

Perjantaina alkaneissa kirkon juhlissa on ollut ohjelmaa kaikelle kansalle. On esitelty seurakuntaa valokuvin ja muisteltu Tuiran rukoushuoneen ja kirkon historiaa. Suuren huomion on saanut kaulakoru "Tuiran risti", joka on ehtinyt jo lukuisten tuiralaisten rinnoille ilmaisemaan kantajansa vakaumusta.

Piispa Samuel Salmen tervehdyksen ydin tekikin kunniaa Tuiran seurakuntalaisista lähteneeseen hankkeeseen rohkeasti ilmaista kristillinen vakaumuksensa oman kirkon ristin kautta. Ev. lut.seurakuntamme ovat jo kauan noudattaneet kirkon palvelijain vanhaa tapaa astua juhlamessuun ristisaattueessa, jonka kärjessä kulkee Kristuksen risti. Läpi kristikunnan historian yksityiset kansalaiset, kirkon ja valtion edustajat, sotapäälliköt ja yksityiset sotilaat ovat kantaneet ristitunnuksia, uskoneet niiden suojaan, turvaan ja voittoon. Suomen armeijan sotilaat ovat vannoneet sotilasvalansa Jumalan nimeen ja Suomen tuomarit, ministerit ym. vannovat virkavalansa kristillisen yhteiskunnan perinteisiin arvoihin nojaten. Oli paikallaan ja hyvin odotettua, että piispa Samuel Salmi Pohjois-Suomen pääkaupungissa rohkeasti kirkasti niin valakaavoihin kuin kansallisiin ja kristillisiin kulttuuriimme kuuluvia perusarvoja.

Tämä rakas maa on otsa hiessä työtä tehden ja Jumalaan luottaen raivattu ja rakennettu ja sitä on raskain uhrein vapautemme säilyttäen sodissa puolustettu ja aina uudelleen entistä kukoistavammaksi rakennettu. Siksi on nyt aika sanoa, että perusarvojemme rassaaminen saa riittää.

Kirkko ja valtio ovat jo lähes tuhat vuotta olleet suojakilpenämme. Niin tulee olla jatkossakin. Siitä kansan hallitsemat valtio ja kirkko pitävät jatkossakin huolen. Tavoitelkoot kirkkojen ristit edelleen kohti taivaita ylitse muiden, Kristuksen merkkinä ja länsimaisen kulttuurin voittaisina tunnuksina. Sillä vain tässä merkissä, historiansa tunnustavana ja sitä puolustavana, on Eurooppa ja niin myös Suomi, taas nouseva.