Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €


Paljonko rahaa puolustukseen ja millä keinoin?

NATO valmistaa jäsenmaita varustautumaan varustelumenoihin, jotka 2032 ovat 5 % bruttokansantuotteesta. Summasta 3,5 % olisi varustelukuluja ja 1,5 oheiskuluja.
Kokoomuksen puolustusministeri Mika Häkkänen on Suomen puolesta lupaillut tähän suostuttavan käytyjen keskustelujen perusteella puoluevastuullisten kanssa.
Vasemmisto ja vihreät ja keskustakin ovat kiistäneet näin tapahtuneen. Medioissa, syystäkin, edellytetään laajaa keskustelua.

Mielestäni pitää asettaa kysymys, missä on se vihollinen, jonka hyökkäykseen pitää varautua? Elääkö Putin ja hänen sotapolitiikkansa vielä 2030-luvulla? Elääkö Venäjän, Kiinan, Pohjois-Korean sotaliitto Eurooppaa (ja USA:a) vastaan vuosikymmenen eteenpäin?
Jos nyt siltä näyttää, varautumisesta on hyvä puhua, mutta 5 %:n sotakuluihin kymmenen vuoden sihdillä ei pidä tosissaan varautua, vaan sota, Ukrainan sota on vietävä loppuun heti.

NATON uskottavuus on jo nyt kyseenalainen, kun sen vahvin lenkki USA vetäytyy Euroopasta. Kun Trump - mikäli saa jatkaa kautensa loppuun - vetää miehitysjoukot Saksasta, se merkitsee Saksan itsemääräämisoikeuden palautumista ja mahdollisuutta varustautua vastaamaan oman alueensa lisäksi myös Euroopan itäisistä ulkorajoista.

Seuraavaa sotaa - siis 2030-luvulle ulottuvaa - on mieletöntä ryhtyä ennalta maksamaan ja sillä ihmisiä pelottelemaan. Pitää hoitaa asia alta pois nyt, jolloin se on vielä kohtuukustannuksin hoidettavissa.

Pohjoismaiden, Baltian maiden, Puolan sekä Saksan on nyt otettava vastuu Euroopasta ja Natosta. Ukrainalle on toimitettava moderneja, kauan kantavia aseita riittävästi ja nopeasti. Sota on ratkaistava Ukrainan voitoksi mahdollisimman pian, tänä vuonna.

Ukrainan sodan lopetus avaa kansainvälisen kaupan ovet, aloittaa Ukrainan jälleenrakentamisen ja Venäjän sotarikollisten rankaisemisen täydessä laajuudessa mukaan lukien Venäjän täysvastuun kantamisen aiheuttamistaan sotavahingoista Ukrainassa.

Itämeren turvallisuus kansainvälisen kaupan väylänä on yhteisin eurooppalaisin asevoimin turvattava. Se tapahtuu, kun viimeinen miehitysjäänne 2. maailmansodan jäljiltä poistetaan, nimittäin Königsbergin alueen vapauttaminen puna-armeijan miehityksestä.
Kun USA:n miehitysjoukot lähtevät Saksasta, Venäjä vetää miehitysjoukkonsa pois Stalingradista.

Muita vihollisia Venäjän ohella Euroopalla ei ole. Henkitoreissaan olevaa entisen Neuvostoimperiumin raihnasta ruumista ei kannata pelätä. Kun se suuruudenhulluudessaan anoo armoniskua, annettakoon se, niin Eurooppa saa kaipaamansa rauhan ja pääsee siirtämään turvatakuunsa Ukrainan itärajalle asti.